Hijyen Nedir, Ne Kadar Önemi Vardır?

Sağlığa zarar verecek her türlü zararlı ortamdan korunmak için yapılacak  çeşitli uygulamalar ve alınan temizlik tedbirlerinin tümü hijyen olarak tanımlanabilir.

Her insan kendinden ve temizliğinden sorumludur. Küçük yaşlarımızda anne, baba veya öğretmenler tarafından gerektiğinde bizzat yapılarak öğretilen bu temizlik uygulamaları, çocukluk çağı geçtikten sonra kişinin bizzat kendisinin yapması gerekmektedir. Örneğin; tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra ve yiyeceklere el sürmeden önce ellerin yıkanmasının bir alışkanlık haline gelmesini sağlanması. Her gün yapılan işler arasında banyo yapma bir başka temizlik uygulamasıdır.

Temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması kesinlikle yeterli değildir. Örneğin; uykudan uyanınca yüzün yıkanması güne başlarken ilk temizlik uygulamasıdır ve daha sonrasında, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamalarıdır.

Susuz ve sabunsuz temizlikten bahsetmek pek doğru değildir. Gelişmiş toplumlarda temizlikte kullanılan malzemelerin başında su ve sabun gelmektedir. Bunun yanı sıra banyo süngerleri, yıkanma lifleri, diş ve ağız fırçaları, el ve ayak temizliği ile vücut temizliğinde kullanılan her türlü fırçalar, tırnak makası ilk akla gelen temizlik araçlarıdır. Bunların tümü kişisel temizlik ürünleri olup kesinlikle başkalarıyla paylaşılmaması gereken temizlik araçlarıdır.

Başta kişinin sağlığı olmak üzere, başka insanların da sağlığını korumanın en önemli aracıdır temizlik. Sadece kişinin beden temizliği değil, insanın etkileşim halinde olduğu  ve kullanılan her malzeme ve ortamın temiz tutulması da temiz olmanın şartlarındandır.

Sosyal Medyada Biz

A'dan Z'ye Tadilat

Q
Bizi arayın